علائم تجاری

عدم موضوعیت صدور قرار تأمین کیفری نسبت به شخص حقوقی

دفتر حقوقی موکل- سؤال: در موارد مسؤولیت کیفری شخص حقوقی(۱)، چه مقامی باید احضار شود و صدور قرار تامین کیفری چگونه خواهد بود؟

 

شماره پرونده ۲۱۴۸ ـ ۱/۱۸۶ ـ ۹۳

 

 

نظریه مشورتی شماره ۵۱/۹۴/۷ مورخ ۱۷/۱/۱۳۹۴ اداره کل حقوقی قوه قضائیه

اولاَ: شخص حقوقی درصورتی دارای مسئولیت کیفری است که نماینده قانونی شخص حقوقی، به نام و در راستای منافع آن مرتکب جرم شود، بنابراین درصورت وجود دلایل کافی بر توجه اتهام به شخص حقوقی،  نماینده قانونی شخص حقوقی، احضار و مدافعات او به نمایندگی از شخص حقوقی، استماع می­شود.

ثانیاً: با توجه به هدف و فلسفه اصلی صدور «قرار تأمین کیفری»(۲)، این امر مختص اشخاص حقیقی است و درخصوص اشخاص حقوقی، مصداق ندارد، بدیهی است که صدور قرار تأمین خواسته نسبت به اموال شخص حقوقی مطابق مقررات قانونی بلامانع است.

زیرنوس:

۱) ماده ۱۴۳ قانون مجازات اسلامی مصوب ۱/۲/ ۱۳۹۲ کمیسیون قضائی و حقوقی مجلس شورای اسلامی: در مسؤولیت کیفری اصل بر مسؤولیت شخص حقیقی است و شخص حقوقی در صورتی دارای مسؤولیت کیفری است که نماینده قانونی شخص حقوقی به نام یا در راستای منافع آن مرتکب جرمی شود. مسؤولیت کیفری اشخاص حقوقی مانع مسؤولیت اشخاص حقیقی مرتکب جرم نیست.

۲) با توجه به ماده ۲۱۷ قانون آیین دادرسی کیفری مصوب ۰۴/۱۲/۱۳۹۲ کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس شورای اسلامی، فلسفه قرارهای تأمین عبارت است از: به منظور دسترسی به متهم و حضور به موقع وی، جلوگیری از فرار یا مخفی شدن او و تضمین حقوق بزه دیده برای جبران ضرر و زیان وی.

منبع: روزنامه رسمی، سال هفتاد و یک، شماره ۲۰۵۰۳، ویژه نامه شماره ۷۹۴، چهارشنبه ۷ مرداد ۱۳۹۴

لینک دین
تلگرام
اینستاگرام
الووکیل

ورود اعضا

برای دریافت خدمات حقوقی ثبت نام کنید