علائم تجاری

خوانده در دعوی خلع ید مشاعی| دفترحقوقی موکل

 

گفته شد که دعوای خلع ید ادعایی است که به موجب آن مالک مدعی می شود، متصرف به طور غیر قانونی بر ملک او مستولی شده است. پس دعوای خلع ید باید علیه فردی طرح شود که بر ملک مدعی، تصرف دارد؛ بنابراین اگر علیه فردی طرح دعوا شود که تسلطی بر مال موضوع دعوا ندارد دعوا رد خواهد شد. اما در این خصوص بررسی چند نکته ضروری است:

 

 

دفتر حقوقی موکل، ارائه دهنده خدمات حقوقی توسط وکلای پایه یک دادگستری در سراسر ایران

مبحث اول - در ملک مشاعی، طرح دعوا عليه همه شرکا ضروری نیست.

هرگاه ملک موضوع دعوا دارای مالکیت مشاعی باشد و یک یا چند تن از شرکا ملک را عدوانا تصرف کرده باشند، آیا دعوای خلع ید باید علیه همه شرکا طرح شود تا دعوا قابل استماع باشد؟ برخی عقیده دارند در چنین فرخی طرح دعوا عليه همه مالكين مشاعی ضروری است:

برخی ابراز عقیده کرده اند: «چون مال و ملک مشاع در تصرفات همه افراد صدق می کند، اگر در یک ملک مشاعی مثلا اهالی یک روستا تصرف دارند و استفاده می کنند چون در هر جای ملک دست بگذاریم ملک مشاع صدق می کند، نهایتا ملک افرازی نیست و اگر دادخواست به طرفیت همه متصرفین داده نشود، دعوا باید به استناد ماده ۸۴قانون آیین دادرسی مدنی رد شود چون دعوا متوجه افراد خواسته شده نیست».

این در حالی است که استدلال و نتیجه مأخوذه با هم سازگاری ندارند؛ زیرا علت رد دعوا، عدم طرح دعوا عليه همه مالكين است نه عدم توجه دعوا؛ زیرا دعوا به ویژه به افرادی که علیه آنان طرح شده است کاملا توجه دارد؛ لذا نمی توان به سبب عدم توجه دعوا، دعوا را رد کرد.

اما گفته شد که دعوای خلع ید باید علیه متصرف یا متصرفین طرح شود، خواه متصرف شریک مشاعی باشد خواه مالکیتی بر ملک نداشته باشد؛ لذا هرگاه یک یا چند تن از شرکا مال مشاعی را بر خلاف قانون تصرف نمایند، دعوای مطروحه صرفأ عليه متصرفین قابلیت رسیدگی دارد؛ چرا که سایر مالكين تصرفی در ملک نکرده اند تا طرح دعوا عليه آنان ضروری باشد:

کمیسیون مشورتی معاونت آموزش در پاسخ به این پرسش که تقدیم دادخواست برای خلع ید از ملک مشاع باید به طرفیت همه مالکین باشد یا به طرفیت چند نفر از آنان، بیان داشته است:

«دعوای خلع ید در ملک مشاع میتواند علیه متصرفی که مدعی مالکیت مشاعی است یا مدعی مالکیت نیست، به وسیله هریک از مالکان مشاعی یا مجموع آنان طرح و از طرف دادگاه پذیرفته شود و اجرای چنین حکم

ی در حدود ضوابط ماده ۴۳ قانون اجرای احکام مدنی صورت پذیرد.»

 

بیشتر بخوانید

احتیاط های لازم برای خریدار پیش از تنظیم قولنامه و مبایعه نامه |دفتر حقوقی موکل

تفاوت دعوای خلع ید و رفع تصرف عدوانی |دفتر حقوقی موکل

شرایط و ارکان تشکیل دهنده دعوای خلع ید |دفتر حقوقی موکل

دعوای خلع ید در قانون به چه معناست؟|دفتر حقوقی موکل

  • معرفی دعوی

    مستاجر بعد از اتمام قرارداد اجاره دو قصد دارد. یا اینکه با توافق مالک قرارداد اجاره را تمدید کند و مجددا از ملک اجاره شده استفاده کند و یا اینکه ملک را تخلیه کند.

    اما مستاجر هیچ یک از قصد بالا را در نظر نمیگیرد و قصد دیگری دارد و یعنی ملک را در تاریخ مقرر و بعد از تمام شدن آن تخلیه نمیکند. در این صورت عمل مستاجر به دلیل نداشتن قرارداد اجاره و یا تمدید آن و تخلیه نکردن ملک در حکم غصب میباشد و مقررات مربوط به غصب درباره آن اجرا میشود.

    در اینجا مالک باید دعوای تخلیه ید را مطرح کند و دادخواست خلع ید به دلیل اینکه قرارداد اجاره بین ملک و مستاجر قبلا تنظیم شده است رد خواهد شد.

    ولی در مواردی که هیچ قراردادی بین مالک و فردی که ملک را تصرف کرده است نباشد دیگر دعوای تخلیه معنایی نخواهد داشت و باید دادخواست خلع ید را مطرح کند و برای تنظیم دادخواست خلع ید باید ابتدا مالکیت خود را اثبات کند. سپس باید تصرف غاصبانه فردی که ملک را تصرف کرده است را ثابت کند یعنی فرد حتما باید بدون اجازه مالک، ملک او را تصرف و غصب کرده باشد.

    به دلیل اینکه اکثر مردم در طرح دعوای خلع ید، تخلیه ید، دستور تخلیه و تصرف عدوانی اشتباه میکنند و این باعث میشود که به هیچ نتیجه ای نرسند و دعوای آنها رد شود حتما پیشنهاد میشود که با وکیل متخصص در امور ملکی مشورت کنید.

  • روند اجرای پرونده

    شما نیاز به وقت مشاوره حضوری با وکیل متخصص در امور دعاوی ملکی و قراردادها دارید. (برای دریافت وقت با دفتر تماس حاصل فرمائید)
    پس از گرفتن وقت حضوری با وکیل، جزئیات پرونده را برای وکیل شرح داده و چنانچه مدارکی برای اثبات ادعای خود و یا دفاع از خود دارید به وکیل تحویل داده و وکالتنامه وکیل را امضاء می کنید.
    در این مرحله وکیل با تنظیم شکوائیه مراحل قانونی  تخلیه و خلع ید املاک را پیگیری می کند.

  • مدارک مورد نیاز

    مدارک شناسایی:

    • قبیل شناسنامه
    • کارت ملی

    ارائه قرارداد اجاره برای تخلیه و سند مالکیت برای خلع ید الزامی است

  • آرای دادگاه ها

لینک دین
تلگرام
اینستاگرام
الووکیل

ورود اعضا

برای دریافت خدمات حقوقی ثبت نام کنید