علائم تجاری

مطالبه اجرت المثل در اموال| دفتر حقوقی موکل

اگر کسي از مال ديگري منتفع شود و عين مال باقي باشد و براي مدتي که منتفع شده، بين طرفين مال الاجاره اي تعیین نشده باشد، بابت اجرت منافع استيفا شده بايد به صاحب مال مزبور اجرت المثل بدهد، خواه استيفاي مزبور با اذن مالک یا بدون اذن اوصورت گرفته باشد.
یکی از موارد مطالبه اجرت المثل غصب است. چون غاصب نه تنها ضامن عین یا بدل مال مغصوب است، بلکه نسبت به منافع آن هم مسئولیت دارد. هر چند که از آن استفاده نکرده باشد. همچنین هنگامی که عقد اجاره، به اتمام رسیده اما مستأجر بدون اجازه موجر به تصرفات خود ادامه می دهد موجر می­تواند دعوای مطالبه اجرت المثل اموال که ناشی از تصرفات خارج از قرارداد مستأجر بوده است مطرح نماید

در رابطه با مطالبه اجرت المثل اموال این حائز اهمیت است که مالک از جمله خواهان پرونده می تواند اجرت المثل ایام تصرف را از غاصب مطالبه کندچه غاصب از مال متنازع فیه استفاده و بهره برده باشد و چه هیچ گونه بهره برداری و منفعتی حاصل نکرده باشد. تنها شرط این مطالبه آن است که در عرف برای آن مال اجاره منظور شود و عادتاً هم قابل اجاره دادن باشد ضمن آنکه تنها منافع و اجرت المثل مشروع مال را می توان از غاصب مطالبه کرد.
به موجب ماده ۳۲۰ قانون مدنی :نسبت به منافع مال مغصوب، هریک از غاصبین به اندازه منافع زمان تصرف خود و مابعد خود ضامن است، اگرچه استیفاء منفعت نکرده باشد لیکن غاصبی که از عهده منافع زمان تصرف غاصبين لاحق خود بر آمده است، می تواند به هریک نسبت به زمان تصرف او رجوع کند
منفعت مال گاه متصل به عين مال است همانند پشم حیوان یا اضافه وزن احشام، گاه منفصل است و جدا از عین همانند بره زاییده شده از حیوانات که در هر حال منافع مذکور از سوی مالک قابل مطالبه، است؛ اما گاه مال مغصوب، نه منفعت متصل دارد نه منفصل اماعرف برای آن اجرت در نظر می گیرد مانند خانه، اتومبیل، حیوان سواری و باری. در این صورت غاصب باید اجرت المثل آن را در طول مدت زمانی که مال را در تصرف داشت بپردازد
معیار تعیین اجرت المثل:
در تعیین اجرت المثل و میزان آن، آنچه که باید به عنوان معیار قرار گیرد میزان اجرتی است که در عرف برای آن مال در نظر گرفته میشود که بر اساس نظر کارشناس رسمی دادگستری تعین می شود. به موجب نص صریح ماده ۳۲۰ قانون مدنی برای استحقاق مالک در برخورداری از حق مطالبه اجرت المثل، استفاده غاصب از منافع شرط نیست؛ لذا اگر غاصب ملکی را تصرف کند اما هیچ بهره ای از آن نبرد، باز مؤظف به پرداخت اجرت المثل خواهد بود
توجه به این نکته ضروری است که، خسارت با اجرت المثل متفاوت است. غاصب ممکن است علاوه بر غصب ملک به آن خسارت هم وارد سازد که در این صورت مالک می تواند علاوه بر اجرت المثل خسارات وارده را نیز مطالبه کند. به موجب ماده ۳۱۵ قانون مدنی: «غاصب مسئول اهر نقص و عیبی است که در زمان تصرف او به مال مغصوب وارد آید»
محدوده زمانی استحقاق اجرت المثل:
نظر به این که تعیین دقیق خواسته در متن دادخواست ضروری است، در صورتی که خواهان بخواهد اجرت المثل را مطالبه کند باید در تعیین آن دقت کند؛ اما گاه در دادخواستها به این نکته توجه نمی شود. در تعیین دقیق خواسته مطالبه اجرت المثل، ضروری است محدوده زمانی ای که اجرت المثل تصرف ملک در آن محدوده زمانی مطالبه می شود، دقیقا روشن شود؛ اما گاه به این امر توجه نمی شود. مثلا در رأی زیر، خواسته «پرداخت اجرت المثل ایام تصرف» است بدون آن که مشخص شود ایام تصرف از چه تاریخی شروع و تا چه تاریخی ادامه داشته است
زمان طرح دعوای مطالبه اجرت المثل:
اجرت المثل را چه زمان می توان مطالبه نمود؟ آیا می توان این دعوا را ضمن طرح دعوای خلع ید طرح نمود؟ یا این که باید به صورت جداگانه طرح شود؟
دعوای مطالبه اجرت المثل یک دعوای مستقل از خلع ید است که البته با آن ارتباط کامل دارد و به دلیل این ارتباط کامل، می توانند به موجب یک دادخواست طرح شوند و یا به طور جداگانه، که در صورت اخیر نیز دادگاه موظف است آنها را توأما رسیدگی کند؛ چرا که اتخاذ تصمیم در هر یک، مؤثر در دیگری است
این امکان نیز وجود دارد که خواهان ابتدا دعوای خلع ید طرح کند و پس از این که حکم قطعی در مورد این خواسته صادر شد، مبادرت به طرح دعوای مطالبه اجرت المثل نماید. اما در صورتی که مفاد حکمی که قطعی گردیده، خلع ید شخصی نسبت به ملک متصرفی خود بوده و اجرای حکم و تصرف محکوم له در آن ملک معلوم نباشد، محکوم له می تواند اجرت المثل ملک مزبور را از تاریخ صدور حکم به بعد ولو راجع به مدت ده سال هم باشد، مطالبه نماید.

 

  • معرفی دعوی

    معرفی دعوای مطالبه نفقه

    در قانون مدنی و کیفری ایران نسبت به پرداخت نفقه تأکید بسیار شده است و نتیجه این است که مردان ملزم به پرداخت حق و حقوق شرعی و قانونی همسرخود که شامل همۀ نیازهای متعارف و متناسب با وضعیت زن از قبیل مسکن، البسه، غذا، اثاث منزل، هزینه‌های درمانی و بهداشتی و نیز خادم در صورت عادت یا احتیاج به واسطه نقصان یا مرض می باشند که شوهر مکلف است همه آنها را متناسب با وضعیت خانوادگی و اجتماعی زن فراهم کرده و در اختیار او قرار دهد و این الزام تنها در ازدواج دائم بر عهده شوهر بوده و در نکاح منقطع، شوهر ملزم به پرداخت نفقه نیست و نفقه زوجه نیز در شرایطی که قانون مشخص نموده بر عهده زوج می‌باشد در شرایطی که زوج از پرداخت نفقه خودداری نماید یا زن مستحق دریافت نفقه باشد موجبات طرح دعاوی خانوادگی از جمله مطالبه نفقه یا دعوای تمکین مطرح می‌شود.

    مفهوم نفقه و شرایط پرداخت آن

    مفهوم نفقه

    نفقه در لغت به معنای هزینه، خرج و تأمین روزی و مایحتاج زندگی است و الزام حقوقی پرداخت نفقه از نظر شرع دارای سه مبنای نص صریح، روایات و اجماع می‌باشد در مادۀ 1107 قانون مدنی در تعریف نفقه آمده است نفقه عبارت است از همه نیازهای متعارف و متناسب با وضع زن از قبیل مسکن، البسه، غذا، اثاث خانه و هزینه‌های درمانی و بهداشتی و خادم در صورت عادت یا احتیاج به واسطه نقصان یا مرض بنابراین، به محض وقوع نکاح تکالیف قانونی و شرعی زوجین نسبت به هر کدام آغاز می‌گردد و یکی از آن وظایف شرعی و قانونی پرداخت نفقه به زوجه هبه از نکاح دائم می‌باشد همان‌طور که در ماده 1106 قانون مدنی به طور صریح بیان نموده است که در زمان عقد دائم پرداخت نفقه زن به عهده شوهر است. ظاهراً بر خلاف عرف موجود در جامعه قانون‌گذار بنای آغاز و انجام وظایف زوجیت را به محض ایجاد (عقد) نکاح می‌داند حال‌ آنکه ما امروزه شاهد هستیم در بیشتر ازدواج‌ها فاصلۀ فراوانی بین دوران عقد و آغاز زندگی مشترک وجود دارد.

    شرایط پرداخت نفقه

    به محض اینکه عقد ازدواج صورت پذیرفت و زوجین زندگی زناشویی خود را آغاز نمودند زوجه به شرط تمکین مستحق نفقه می‌باشد.

    تمکین به معنای اطاعت زن از شوهر در ادای وظایف زوجیت به حسن معاشرت و سکونت در منزل شوهر تعبیر شده است که باید از سوی زوجه عملی گردد مگر آنکه عذر موجه و قانونی محکمه‌پسندی وجود داشته باشد همان‌طور که ماده 1108 قانون مدنی بیان می‌دارد؛ هرگاه زن بدون مانع مشروع از ادای وظایف زوجیت امتناع کند مستحق نفقه نخواهد بود مانند اینکه زوجه در منزلی که شوهر برای وی تعیین نموده، سکنی ننماید البته اگر بودن با شوهر در یک منزل متضمن خوف ضرر بدنی یا مالی یا شرافتی برای زن باشد زن می‌تواند مسکن علی‌حده‌ای اختیار کند و در صورت ثبوت منطقۀ ضرر مزبور محکمه حکم بازگشت به منزل شوهر نخواهد داد و مادام که زن در بازگشتن به منزل مزبور معذور باشد نفقه بر عهده شوهر خواهد بود تکلیف پرداخت نفقه زوجه در عقد دائم ناشی از حکم قانونی است و ریشۀ قراردادی ندارد به همین دلیل طرفین ضمن عقد نکاح یا بعد از آن حق اسقاط این تکلیف را ندارند.

  • روند اجرای پرونده

    شما نیاز به وقت مشاوره حضوری با وکیل متخصص در امور دعاوی خانوادگی دارید. (برای دریافت وقت با دفتر تماس حاصل فرمائید)
    پس از گرفتن وقت حضوری با وکیل، جزئیات پرونده را برای وکیل شرح داده و چنانچه مدارکی برای اثبات ادعای خود و یا دفاع از خود دارید به وکیل تحویل داده و وکالتنامه وکیل را امضاء می کنید.
    در این مرحله وکیل با تنظیم شکوائیه مراحل قانونی مطالبه نفقه و اجرت المثل ایام زوجیت را پیگیری می کند.

  • مدارک مورد نیاز

    - تصویر مصدق سند ازدواج (اختیاری)

    - تصویر مصدق شناسنامه زوجین (اختیاری)

    - به همراه داشتن کارت ملی جهت احراز هویت و کارت عابر بانک جهت پرداخت هزینه دادرسی الزامی است.

    * در صورت عدم وجود مدارک اختیاری فوق می­توانید یکی از موارد ذیل را ارائه نمایید.

    - استعلام نظر پزشکی قانونی

    - تحقیقات محلی

    - شهادت شهود و مطلعین

    - شماره پرونده استنادی

    - سایر دلایل و مستندات

  • آرای دادگاه ها

لینک دین
تلگرام
اینستاگرام
الووکیل

ورود اعضا

برای دریافت خدمات حقوقی ثبت نام کنید