مطالبه همزمان مهر از دادگاه و اجرای ثبت |دفتر حقوقی موکل

 

مهریه به عنوان یکی از دعاوی داخل در صلاحیت دادگاه خانواده ، از طریق ثبت نیز قابل مطالبه است . هم چنین دعاوی ابطال عملیات اجرایی ثبت نسبت به مهریه ، از دعاوی است که در خصوص قابلیت طرح ان در دادگاه خانواده بحث است . در این قسمت به دو موضوع فوق می پردازیم .

 

 

دفتر حقوقی موکل، ارائه دهنده خدمات حقوقی توسط وکلای پایه یک دادگستری در سراسر ایران

 

 

1-دعاوی ابطال عملیات اجرایی ثبت

ایا رسیدگی به دعوی ابطال عملیات اجرایی ثبت در مورد به اجرا گذاشتن مهریه ، در صلاحیت دادگاه خانواده است ؟ در توضیح سوال فوق باید گفت هرگاه زن مهر خود را نسبت به چهارصد سکه از طریق اجرای ثبت به اجرا بگذارد ، در حالی که نیمی از ان را قبلا بذل نموده است یا پیش از دخول مطلقه شده باشد ، رسیدگی به درخواست ابطال عملیات اجرایی ثبت مربوط به اجرا گذاشتن مهریه ، در صلاحیت کدام دادگاه است ؟

 

طبق ماده ی یک قانون اصلاح برخی از مواد قانون ثبت مصوب 1322 : (هرکس دستور اجرای اسناد رسمی را مخالف با مفاد سند یا مخالف با قانون دانسته یا از جهت دیگری شکایت از دستور اجرای سند رسمی داشته باشد ، می تواند به دستور مقرر در ایین دادرسی مدتی اقامه دعوی نماید ) ماده 2 همین قانون مقرر می دارد : ((مرجع رسیدگی به دعاوی ناشی از دستور اجرای اسناد رسمی ، دادگاه صلاحیت دار محلی است که در حوزه ان دستور اجرا داده شده .))

 

کمیسیون قضاوت معتقد است با توجه به ان که ((طبق ماده واحده ی قانون تشکیل دادگاه خانواده ، رسیدگی به کلیه ی دعاوی مربوط به مهریه در صلاحیت دادگاه خانواده است . لذا دادگاه صالح برای صدور قرار توقف عملیات اجرایی نیز دادگاه خانواده خواهد بود .))در این استدلال دادگاه صالح برای رسیدگی به اصل دعوا ، صالح برای رسیدگی به درخواست صدور قرار توقف عملیات اجرایی شناخته شده است . توضیح این که مطابق پنج ماده ی اول قانون اصلاح برخی از مواد قانون ثبت و دفاتر اسناد رسمی مصوب 1322 ، توقیف و ابطال اجراییه ی صادره از اداره ی ثبت در صلاحیت دادگا است ، اما ماده ی 169 ایین نامه ی اجرای مفاد اسناد رسمی لازم الاجرا مصوب 1387 ، اعتراض به نحوه ی اجرا را در صلاحیت رئیس محل قرار داده است . اشاره به ماده ی 4 ایین نامه ی اجرای اصلاح قانون تشکیل دادگاه های عمومی و انقلاب نیز که در ان ، اعتراض به تصمیمات مراجع غیر دادگستری ر در صلاحیت دادگاه عمومی حقوقی دانسته و رسیدگی به دعاوی خانوادگی را هم ذیل صلاحیت های دادگاه عمومی – حقوقی ذکر نموده ، مفید به نظر می رسد .

 

2-مطالبه ی هم زمان مهر از دادگاه خانواده . دایره ی اجرای ثبت

مطابق ماده 2 ایین نامه ی اجرای مفاد اسناد رسمی لازم الاجرا و طرز رسیدگی به شکایت از عملیات اجرایی مصوب 1387 ، درخواست اجرای مفاد اسناد رسمی می تواند از مراجع غیر قضایی که در این ماده ذکر شده است ، به عمل اید . مطابق بند (ج) این ماده ، در مورد مهریه و تعهداتی که ضمن ثت ازدواج ، طلاق و روجع شده ، نسبت به اموال منقول و سایر تعهدات ( به استثنای غیر منقول ) از دفتری که سند را تنظیم کرده است و نسبت به اموال غیر منقول که در دفتر املاک به ثبت رسیده است ،از دفتر اسناد رسمی تنظیم کننده ی سند می توان درخواست اجرا به عمل اورد .

 

مطابه ی اجرای مهریه از دوایر ثبت و بر اساس این قانون ، معمولا در مواقعی رخ می دهد که زوج دارای اموال به ویژه اموال به ثبت رسیده باشد که قابلیت توقیف و فرش به منظور تامین مهریه را دارا است . گاه زوجه پس از مراجعه به دوایر اجرای ثبت و صدور اجراییه از ناحیه ی ان مرجع ، طبق ماده 5 این ایین نامه در جهت توقیف اموال زوج با مشکلاتی روبه رو می شود که ناچار است برای احقاق حق خود به دادگاه مراجعه کند . هم چنین گاه اموالی که از زوج در دسترس و قابل توقیف است ، کفاف تمامی مهریه را نمی دهد و زوجه پس از درخواست اجرا نسبت به قسمتی از مهریه در دایره ی اجراء برای مابقی مهریه دادخواست تقدیم دادگاه می نماید .

 

درخصوص تکلیف دادگاه در رسیدگی به چنین مواردی باید گفت در حالت نخست که زوجه اجرای تمامی مهریه را از اجرای تمامی مهریه را از اجرای ثبت مطالبه کرده ، اما موفق نشده است ،دادگاه می تواند با استعلام مزاتب از ان مراجع ، از عدم دریافت مهریه یا تامین ان مطمئن شود . حتی می توان گفت دادگاه باید تا زمانی که پرونده معد صدور حکم نشده ، رسیدگی را ادامه دهد و صرفا مراتب به اجرای ثبت اعلام شود تا چنانچه اموالی از محکون علیه به فروش رفته که تامین کننده مهریه است ، دادگاه در صدور حم ف میزان مهریه ی تادیه شده را لحاظ نماید . در توجیه این نظر می توان گفت دایره ی ثبت ، مرجع قضایی محسوب نمی شود تا رسیدگی به مطالبه در ان مرجع ، مانع رسیدگی در مرجع قضایی شود ؛ زیرا مطابق بند 4 ماده 84 قانون ایین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلب در امور مدنی (1379)اعتبار مختومه ، مربوط به حالتی است که ( دعوای طرح شده سابقا بین همان اشخاص با اشخاصی که اصحاب دعوا قائم مقام انان هستند ، رسیدگی شده و نسبت به ان حکم قطعی صادر شده باشد ) واژه ی (( رسیدگی )) مختص دادگاه بوده و به عملیات دوایر ثبت اطلاق نمی شود هم چنین قید (( صدور حکم قطعی )) در این ماده نشان می دهد که رسیدگی سابق باید توسط دادگاه صورت گرفته باشد ؛ زیرا صدور حکم از وظایق ذاتی دادگاه است . قید قطعی نی حاکی از ان است که صرفا قاطعیت عملیات اجرایی به گونه ای که منتهی به تادیه ی مهریه به زوجه یا به صندوق ثبت شده یاشد می تواند حق زوجه را در اقامه ی دعوا در دادگاه ، مخدوش نماید . در چنین مواردی دادگاه باید قرار عدم استماع دعوی صادر نماید . رای شماره 372 به تاریخ 27/1/1326 شعبه ی هشتم دیوان عالی کشور تلویحا موید این نظر است ؛ چون نه تنها عملیات اجرایی ثبت را مغایر اقامه ی دعوا در دادگاه ندانسته ، بلکه به جریان افتادن این عملیات به گونه ای که منتهی به اعتراض به ان در دادگاه شود را هم مانع اقامه ی دعوا نمی داند .

 

اداره ی حقوقی قوه ی قضاییه نیز مطالبه ی مهریه از اجرای ثبت را تا وقتی منتهی به وصول ان نشده است ، مانع از دادخواهی در دادگاه ندانسته است . اما در ادامه با جمله ی (( دران واحد نباید از دو مرجع مطالبه شود )) پاسخ پیش گفته را با ابهام رو به رو کرده است ؛ زیرا غالبا زوجه در یک روز از دو مرجع چنین مطالبه ای را نمی نماید و معلوم نیست منظور از اصطلاح (در ان واحد ) چیست . این مرجع مشورتی در نظر دیگری ، تفکیک طلب را به دو چزء مطالبه ی هر جزء از یک مرجع ( دادگاه یا اجرای ثبت ) را بلامانع دانسته ، اما باز هم در ادامه با قید ( هم زمان ) زوجه را از مطالبه ی مهر خود از رو مرجع ممنوع کرده بدون این که معین نماید ایا منظور کل مهریه است و اگر چنین است ، استدلال ذیل این نظر چیست .

 

قضاوت در پاسخ به این سوال ، اختلاف نظر دارند . از جمله اکثریت قضاوت دادگستری استان سیستان و بلوچستان در اسفند ماده 1381 مطالبه ی مهر از دو مرجع را خلاف عدالت دانسته و البته برای زوجه این اختیار را قائل شده اند که یکی از دو مرجع را انتخاب نموده و درخواست یا دادخواست خود را استرداد نماید . در مقابل ، اقلیت قضاوت معتقدند تا زمانی که موضوع منجر به نتیجه ( وصول دین ) نشده ،امکان مراجعه به هر دو مرجع فراهم است . کمیسیون قضاوت نیز با پذیرش نظر اقلیت ، مستندا به مواد 2 و 3 قانون ایین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی (1379) دادگاه را مکلف به رسیدگی دانسته است .

 

 جهت کسب اطلاعات بیشتر می توانید با وکلای دفتر حقوقی موکل ارتباط برقرار نمایید.

بیشتر بدانید

نظریه مشورتی بسیار مهم و کاربردی پیرامون مهریه عندالاستطاعه|دفتر حقوقی موکل

تعیین ۱۴ سکه بهار آزادی طرح قدیم به عنوان معیار محاسبه مهریه|دفتر حقوقی موکل

برخی شروط ضمن عقد را جایگزین مهریه کرده اند |دفتر حقوقی موکل

برای تعیین میزان مهریه به چه نکاتی باید توجه کرد؟ |دفتر حقوقی موکل

دادخواست تبدیل پرداخت مهریه خارج از نوبت رسیدگی می شود|دفتر حقوقی موکل

ثبت درخواست خدمات

درخواست نگارش نامه اداری

 چنانچه در مراجعه به شرکتها،سازمانها ، ادارات،مراجع ثبتی، مراجع قضایی و غیر قضایی نیازمند تدوین و مکاتبه اداری با مقامات مسئول با چهارچوبی اصول وفق موازین اداری و حقوقی می باشید ، می توانید از این خدمات حقوقی موکل قسمت بهره مند گردید

ثبت نگارش نامه اداری

درخواست مطالعه پرونده( قرارداد)

تقاضای مطالعه و بررسی پرونده (مستندات) جهت ارائه راهکار .............

ثبت و سپردن پرونده

درخواست مشاوره حقوقی

در صورتی که تمایل دارید به صورت فوری و بدون اتلاف وقت، پاسخ حقوقی مناسب و تخصصی در زمینه پرسشهای قانونی خود را از طرق تعیینی  دریافت کنید، می توانید  با انتخاب هر یک از طرق، دریافت مشاوره  نمایید

گرفتن وقت مشاوره حضوری مشاوره تلفنی مشاوره آنلاین

درخواست تدوین لایحه دفاعیه

اگر نمی خواهید وکیل بگیرید، اما می خواهید یک وکیل یا مشاور حقوقی برای پرونده ای که قبلا تشکیل شده است دفاعیه بنویسد. یا اگر می خواهید علاوه بر وکیلِ خودتان، متن دفاعیه شما توسط فردی دیگر هم بازنویسی یا مطالعه شود، عنوان درخواست شما «درخواست تدوین لایحه دفاعیه» خواهد بود.

ثبت درخواست

درخواست تدوین قرارداد

بسیاری از اختلافات مالی و تجاری ناشی از تفاوت در تفسیر توافقنامه ها، قراردادها، پیمان ها و تفاهم نامه ها و یا به طور کلی شرایط و ضوابط همکاری است. هر چه تعاملات، تعهدات و موضوع قراردادها پیچیده تر باشد، امکان بروز اختلاف در تفسیر مفاد بیشتر می شود. دفتر حقوقی موکل پیشنهاد می کند در نوشتن متن قرارداد خود از وکلای با تجربه کمک بگیرید. «تدوین قرارداد» در دفتر حقوقی موکل بدین معنی است که شما اطلاعات لازم را وکلای ما می دهید و وی متن قرارداد مورد نیاز شما را می نویسد.

ثبت درخواست

درخواست تدوین شکوائیه (کیفری)

در دو حالت می توانید از وکلای دفتر حقوقی موکل درخواست کمک برای نوشتن شکایت کیفری (شکوائیه) داشته باشید:

  • حالت اول) اگر می خواهید علیه کسی که معتقدید جرمی مرتکب شده شکایت کنید و در صورتی که می خواهید شخصا و بدون وکیل شکایت را ثبت کنید؛
  • حالت دوم) اگر می خواهید علاوه بر وکیلی که متن شکایت مورد نیاز شما را تنظیم کرده یا در حال تنظیم آن است، متن شکایت شما توسط فردی دیگر هم بازنویسی یا مطالعه شود.

عنوان درخواست شما در این دو حالت «درخواست تدوین شکوائیه» خواهد بود.

ثبت درخواست

درخواست تدوین دادخواست (حقوقی)

در دو حالت می توانید از وکلای دفتر حقوقی موکل درخواست کمک برای نوشتن دادخواست داشته باشید:

  • حالت اول) اگر می خواهید علیه کسی که با او اختلاف حقوقی دارید از طریق تنظیم دادخواست در دادگاه های حقوقی (و نه کیفری)  و یا شوراهای حل اختلاف، اقدام کنید و در صورتی که می خواهید شخصا و بدون وکیل دادخواست خود را ثبت کنید؛
  • حالت دوم) اگر می خواهید علاوه بر وکیلی که متن دادخواست مورد نیاز شما را تنظیم کرده یا در حال تنظیم آن است، متن دادخواست شما توسط فردی دیگر هم بازنویسی یا مطالعه شود.

عنوان درخواست شما در این دو حالت «درخواست تدوین دادخواست» خواهد بود.

ثبت درخواست

درخواست تدوین اظهارنامه

اظهارنامه در واقع متن، درخواست یا نامه رسمی مورد قبول مراجع قضایی است. اگر شما در مقابل دیگران حقی دارید که طرف مقابل از دادن حق شما امتناع کرده است یا این که فردی تعهدی در برابر شما داده است و آن تعهد را عملی نکرده است، گاهی اوقات لازم است قبل از مراجعه به مراجع حقوقی و طرح دعوی، درخواست خود را به طرف مقابل اعلام کنید. ارسال نامه عادی یا اعلام شفاهی در بسیاری از موقعیت ها مورد قبول مراجع قضایی قرار نمی گیرد. متن اظهارنامه باید دقیق باشد، چون ممکن است بعداً علیه خود شما مورد استناد قرار گیرد. در چنین مواقعی بهتر است یک وکیل با تجربه متن مورد نیاز شما را بنویسد.

ثبت درخواست

درخواست پذیرش وکالت

اگر می خواهید وکیلی وکالت پرونده ی شما را در مراجع قضایی بر عهده بگیرد، یا در انجام کلیه امور حقوقی و قانونی وکالت شما را برعهده بگیرد، عنوان درخواست شما «پذیرش وکالت» است. 

داشتن وکیلی معتمد و کارآمد ، موجب آرامش روانی ، مالی و جانی شما خواهد بود.

ثبت درخواست راهنمای انتخاب وکیل

به ما بپیوندید

دفتر حقوقی موکل ، از جمله دفاتر حقوقی تخصصی بشمار می آید که به شما کمک می کند مشکلات و مسائل حقوقی خود را در قالب « ارائه مشاوره حقوقی، خدمات آنلاین، قبول وکالت و ارائه دانش حقوقی در موضوعات حقوقی،» برطرف سازید. تخصص ما سرمایه ماست.

 راهنما: جهت ارسال پرسش، گرفتن وقت ملاقات حضوری و دریافت خدمات آنلاین ما کافیست بشرح ذیل با ما ارتباط نمایید:

 

دریافت آدرس و شماره تلفن دفتر حقوقی موکل

کانال خدمات حقوقی موکل

ارتباط مستقیم تلگرامی ما

پست الکترونیکی موکل

لینک دین
تلگرام
اینستاگرام
الووکیل

ورود اعضا

برای دریافت خدمات حقوقی ثبت نام کنید