دفتر حقوقی موکل- در شرایطی که صدور چک در جامعه بسیار رواج یافته، رفع سوء اثر چک یکی از دغدغه های افراد است. عده ای بر این باورند که رفع سوءاثر از چک، ممکن نیست یا انجام چنین اقدامی بسیار دشوار است و به همین دلیل، از رفع سوءاثر از چک، پشیمان می شوند. حال آنکه این اقدام به اشکال مختلف، امکان پذیر است.
دفتر حقوقی موکل، ارائه دهنده خدمات حقوقی توسط وکلای پایه یک دادگستری در سراسر ایران
رفع سوء اثر از چک به معنای پاک شدن و از بین رفتن سابقه برگشت خوردن از چک به هر دلیلی مانند نقص موجودی، نقص امضا و... در سیستم بانک مرکزی است.
رفع سوء اثر از چک های برگشتی افراد که از طریق شعب بانک ها و واحدهای تابع آن صورت می پذیرد به اشکال مختلف مانند تأمین موجودی چک؛ ارایه لاشه چک برگشتی؛ ارایه رضایت نامه محضری از سوی ذی نفع چک به بانک؛ واریز مبلغ چک به حساب جاری و مسدود کردن آن و نیز ارایه حکم قضایی مبنی بر رفع سوءاثر چک برگشتی امکان پذیر است.
تأمین موجودی چک
مشتری باید مبلغ کسری موجودی را به حساب جاری خود واریز کند و پس از اینکه ذی نفع چک، مبلغ مورد نظر را دریافت کرد، بانک اقدامات لازم را نسبت به رفع سوء اثر از چک برگشتی انجام می دهد.
ارایه لاشه چک برگشتی
صاحب حساب جاری یا وکیل او پس از اینکه لاشه چک را از ذی نفع چک دریافت کرد، می تواند برای رفع سوء اثر از چک، آن را به بانک ارایه دهد که در این صورت، بانک به مشتری یا صاحب حساب جاری، رسید می دهد.
ارایه رضایت نامه محضری از سوی ذی نفع چک به بانک
چنانچه صاحب حساب جاری مبلغ مندرج در چک را به ذی نفع پرداخت کرده باشد اما لاشه چک به دلایلی از جمله سرقت، مفقود شدن یا سوختن، به بانک تحویل داده نشود، ذی نفع چک می تواند در دفتر اسناد رسمی حاضر شده و رضایت خود را مبنی بر چک مورد نظر اعلام کند تا بانک نیز با عنایت به رضایت نامه مزبور، اقدام لازم مبنی بر رفع سوء اثر از چک و ابطال آن را انجام دهد.
واریز مبلغ چک به حساب جاری و مسدود کردن آن
در صورتی که رضایت نامه محضری ذی نفع یا ارایه لاشه چک به بانک امکان پذیر نباشد، صاحب حساب جاری چک می تواند معادل کسری موجودی به حساب جاری خود واریز کرده و از بانک درخواست کند وجه چک مزبور را برای پرداخت چک برگشتی تا زمان قطعی شدن چک برگشتی یا حداکثر به مدت ۲۴ماه مسدود کند که در این صورت بانک مکلف خواهد بود ظرف ۵روز نامه ای حاوی تأمین وجه چک را به اطلاع شخصی که گواهی عدم پرداخت چک به نام او صادر شده است، برساند تا وی به بانک مراجعه و وجه چک را دریافت کند.
ارایه حکم قضایی مبنی بر رفع سوءاثر از چک برگشتی
چنانچه چکی از طریق مجرمانه از جمله کلاهبرداری، سرقت و... تحصیل شده باشد، پس از انجام پروسه قانونی و دریافت حکم در این خصوص می توان نسبت به رفع سوء اثر از چک اقدام کرد.
در انتها چنانچه هیچ یک از موارد فوق توسط مشتری صورت نگیرد، با گذشت مدت ۷سال از تاریخ صدور گواهی عدم پرداخت، سابقه چک برگشتی به صورت اتوماتیک از سامانه اطلاعاتی بانک مرکزی رفع خواهد شد.
جهت کسب اطلاع بیشتر و همچنین اقدامات قانونی جهت رفع اثر از چک می توانید با وکلای دفتر حقوقی موکل ارتباط برقرار نمایید.