اعاده دادرسی حقوقی ناشی از تعارض آراء :
مقدمه:
چنانچه رای از نوع حکم قطعی از دادگاه حقوقی صادر گردد، در شرایط خاص و منحصر بفردی می توان رای مذکور را به چالش کشاند که چنین شرایط و جهاتی در ماده 426 قانون آیین دادرسی مدنی احصاء گردیده است و تحت عنوان اعاده دادرسی از آن نام برده شده است.
یکی از این جهات مورد شناسایی توسط قانونگذار در خصوص بند 4 این ماده می باشد که مقرر می دارد « حکم صادره با حکم دیگری در خصوص همان دعوا و اصحاب آن، که قبلاً توسط همان دادگاه صادر شده است، متضاد باشد بدون آنکه سبب قانونی موجب این مغایرت شده باشد.»
در این خصوص توجه شما مخاطبین محترم را به لایحه تنظیم یافته از جناب دکتر علی رفیعی وکیل پایه یک دادگستری در خصوص آثار پذیرش فسخ قرارداد اجاره جلب می نماییم که مطابق آن احکام متعارضی از مراجع قضایی صادر گردیده است.
نمونه لایحه دفاعیه اعاده دادرسی ناشی از تعارض آرا:
ریاست محترم شعبه ........ دادگاه حقوقی عدالت تهران
باسلام
احتراماً در خصوص پرونده تحت کلاسه ............ که منجر به صدور دادنامه قطعی صادره در مقام تجدیدنظرخواهی موکل از رای شماره.......... مورخ 29/3/98 صادره از شورای حل اختلاف گردیده است مستند به جهت بند 4 و 7 ماده 426 قانون آیین دادرسی مدنی به استحضار آن مقام محترم می رساند:
1-چنانچه وفق منضمات تجدیدنظرخواهی موکل از رای شورا به استحضار آن دادگاه محترم می رسد، پرونده مرتبط در خصوص خواسته فسخ قرارداد اجاره فی مابین موکل بعنوان مستاجر و خوانده بعنوان موجر در شعبات ......... دادگاه حقوقی عدالت و شعبه .......... دادگاه حقوقی تجدیدنظر در حال رسیدگی بوده است( ایراد امر مطروحه) که متاسفانه شورای محترم حل اختلاف علی رغم فقدان صلاحیت راجع به رسیدگی دعوی فسخ، مبادرت به اعلام فسخ قرارداد و پرداخت اجرت المثل از قرار روزی دویست هزار تومان در حق خوانده می نماید و آن دادگاه محترم خواسته مذکور را مورد تایید قرار می دهد.
2-مراتب مذکور در حالیست که وفق دادنامه صادره از شعبه ............ دادکاه حقوقی عدالت، اساساً خواسته فسخ قرارداد اجاره رد می گردد که بدیهی است رد فسخ ، بمنزله تداوم قرارداد اجاره می باشد که علی رغم این مهم، آن دادگاه محترم برخلاف رای صادره دادگاه هم عرض(..........) ، ضمن پذیرش آثار فسخ قرارداد، موکل را محکوم به پرداخت مبلغ بیست میلیون تومان بعنوان اجرت المثل ناشی از فسخ قرارداد اجاره می نماید.
3-علی ایحال نظر بر انکه موکل در مقام جلوگیری از تضییع حقوق قانونی خویش، در خصوص تجدیدنظرخواهی بعمل آمده از رای شعبه ........... دادگاه عدالت و طرح آن در شعبه ............. دادگاه تجدیدنظر مبادرت به استرداد دادخواست تجدیدنظر نموده و این مهم بمعنای قطعیت دادنامه صادره از شعبه ............. دادگاه حقوقی عدالت می باشد و تعارض با رای صادره از آن دادگاه محترم می باشد( بند 4 و 7 ماده 426 قانون آیین دادرسی مدنی) ،فلذا ضمن تقاضای پذیرش اعاده دادرسی و نقض دادنامه صادره از آن شعبه محترم، متقاضی توقف و جلوگیری از عملیات اجرایی مورد تقاضاست.